1 Aralık 2010 Çarşamba

Evdeki Samba Hesabı

Galatasaray'ın Brezilya pazarındaki zararının çok olduğu aşikar. İrdelersek de kazançlı çıktığı oyuncu varsa bulabiliriz ancak, futbolu tamamiyle ekonomik olarak değerlendirirsek hata ederiz. O futbolcunun getirdiği sportif başarıyı göz ardı ederek "25 yaşında 15 M € ya aldık 33 yaşında 1.2 M € ya sattık ne zarar ettik be!" diyerek tahlil olmaz.

Oynadığı sezonlar içinde takıma katkısına bakarım ben. Şimdi yakın tarih Galatasaray-Brezilya pazarı ve alım-satım akışına bakalım...


Bugüne kadar 14 Brezilyalı futbolcu, sarı-kırmızılı formayı terletti. 1998 yılında kaleci Claudio Taffarel ile başlayan Samba rüzgarı, 12 yıl boyunca bir oraya-bir buraya sürükledi.. Elano'nun gidişiyle ise takımda Brezilyalı oyuncu kalmadı.

Taffarel, Capone, Marcio, Bruno Quadros, Jardel, Batista, Christian, Felipe, Pinto, Cesar Prates, Conceicao, Lincoln, Elano ve Jo... Bu futbolcular için Galatasaray Kulübü tam 47 milyon dolar bonservis ödemiş. Yüksek bonservis maliyetinin geri dönüşü ise 15.8 milyon dolarla sınırlı kalmış.

2001 yılında 16 milyon dolara (toplam maliyeti 28.5 milyon dolar) transfer edilen Mario Jardel, bir sezon sonra 5.6 milyon dolar ve 3 futbolcu karşılığında Sporting Lizbon'a gönderildi.  Bonservisine 3 milyon dolar ödenen Felipe ise parasını alamadığı gerekçesiyle takımdan ayrıldı.  FIFA, Brezilyalı lehine karar alınca, yarım sezonluk fatura ağır oldu. 'Problem yıldız' Cassio Lincoln'de zarar çok daha fazlaydı.  Schalke 04'e 5 milyon euro ödeyen Galatasaray, 2 sezon sonra Palmeiras'la 2.1 milyon euroya anlaştı.  Pinto'da yaklaşık 1.5 M $, Prates'de 1.5 M € ve Marcio'da 1.5 M $ es geçildi.

Bu tablo sadece bonservis bedelleriyle sınırlı. Örneğin; yarım sezon Türkiye'de kalan Jo'ya 650 bin €ödemiş. 600 bin $ a kiralan Christian, bir sezon boyunca varlık gösteremese de 400 bin $ kazanmış.

Brezilyalılar arasında Galatasaray'a para kazandırın tek bir futbolcu var. Real Madrid'den bedava alınan Flavio Conceicao, Panathinaikos'a transfer olurken 500 bin euro getiri sağladı.

1 yorum:

Mehmet Koksal dedi ki...

Galatasaray işini bilmiyor Afrikaya bir yönelse iş tamam

Related Posts with Thumbnails