8 Haziran 2012 Cuma

Oğuzhan Ozyakup Gidiyor Ama Neden?



Arsenal'in genç yeteneği Beşiktaş'a transferi konusunda bir adım daha attı. Oğuzhan, İstanbul'a gelerek sağlık kontrolünden geçti.


  19 yaşındaki oyuncu Şubat ayında Türk Milli Takımını seçtiğini açıklamasından önce 2009 yılında düzenlenen U17 Avrupa Şampiyonası'nda kaptanlığını yaptığı Hollanda Milli takımıyla finale yükselmişti. Geçtiğimiz sezon Arsenal ile Carling Cup maçlarında iki kez oyuna sonradan girerken bir kez asist yapmıştı. Geleceği son derece parlak gösteriliyordu.

A takım ile çok fazla fırsat bulamamasına rağmen Rezerv takımın beyni olarak harika bir sezon geçirmişti. Oynadığı 19 rezerv karşılaşmasında 5 gol 8 asistlik bir performans sergilemişti. Arsenal'in bu transfer karşılığında yaklaşık €750k ve bir sonraki transferinden %25'lik bir pay alma hakkı elde edeceği söyleniyor.

Fakat Arsenal ve Arsene Wenger'in bu transfere nasıl onay verdiği büyük merak konusu. Arsene Wenger'in genç yetenekleri sevdiğini, onları yetiştirerek büyük birer yıldız haline getirinceye dek A takımda şanslar verdiğini hepimiz biliyoruz. Arsene Wenger'i Arsene Wenger yapan en büyük özelliklerinden biri budur. Kendisinin bu kadar başarılı bir menajer olarak anılmasının nedeni ne kazandığı kupalar ne de taktiksel hamleleri ile kazandırdığı maçlardır. Tüm dünya onun çok iyi bir menajer olduğunu söylerken yetiştirdiği oyuncuları düşünerek bunu söylüyor.

Jack Wilshere, Alex Oxlade-Chamberlain ve Theo Walcott gibi isimleri henüz çok genç yaşta takıma dahil edip dünya yıldızları arasında sokan Arsene Wenger Oğuzhan Özyakup gibi bir yetenekten neden vazgeçer anlayamıyorum. Oğuzhan Arsenal'in genç kademelerinde oynarken harika bir yetenek olduğunu ispatlamıştı. A takımda oynadığı sürelerde dikkat çekmemiş olması gençliğine verilebilecek bir durum. Arsenal'in yıldızlaştırdığı bir çok isim ilk sezonlarında deneyimsizliklerinden ötürü pasif görünmüş olabilirler.

Oğuzhan gibi yetenekli bir oyuncuyu kadronuza dahil etmiş, gösterdiği performans ile geleceğinin parlak olduğunu ispatlayan bir oyuncuyu satacak isek Arsenal Akademisi ne için çalışıyor. Bu transfer kesinlikle Akademi sisteminin varlığının sorgulanmasını gerektirir. Bu şekilde olacaksa bu oyuncular için neden bu kadar mücadele ediyoruz. Dünya yıldızı isimlerin çıkması zaten düşük bir ihtimaldir. Çok nadir bir Wilshere yetiştirilir ama bir takımın tamamı dünya yıldızı zaten olamaz. Takımın kemik kadrosundan asker oyunculara da ihtiyacı olur. İşte bu isimlere en güzel örnekler altyapıdan çıkan Frimpong, Coquelin, Yennaris ve Miquel gibi isimler gösterilebilir. Oğuzhan da ileride böyle bir isim olabilirdi. Gerektiğinde oynayabilecek çok etkili bir oyuncu olarak.



Bu takımda ne oyuncular rezerv takımda yıllarca bekletildi inanamazsınız. Kerrea Gilbert isimli şahıs 24 yaşına gelmesine rağmen rezerv takım üstüne çıkamamıştı. Buna rağmen ısrarla kadroda bekletildi. Mark Randall gibi geleceği olmadığı her maçında belli olan bir isim yıllarca takımda kaldı. Fakat yetenekli Oğuzhan'a konu gelince henüz 19 yaşında bu kadar parlak geleceği olan bir isim takımdan gönderilebiliyor. Peki ama neden?

Transfere izin verilmesinde paranın etkisinin olmadığı aşikar. €750k gibi komik bir rakam asla bu transferin gerçekleştirilmesine neden olamaz. Ne de sonraki satışından elde edilecek olan %25'lik pay. Bu rakamlar Arsenal'in günlük maç gelirlerinin kat be kat altında. 

Twitter üzerinden paylaştığı resimlerden anladığımız kadarıyla takım arkadaşlarıyla birlikteliği düşünülünce problem yaratacak bir oyuncu gibi görünmüyor. Yani takım içerisinde bir huzursuzluk yaratması sonucunda gözden düşmüş olma ihtimali sıfırın altında.

Tüm bunları düşününce aslında söylemeye çekindiğim ve olmasını istemediğim tek bir ihtimal kalıyor. Türk Milli takımını seçmiş olması bir etken olabilir mi? Yıllardır Hollanda Milli takımıyla çıktığı maçlarda gösterdiği performansla birçok kez övgü alırken, takımın geleceğindeki yeri için yeni Fabregas tabirleri yapılırken, Türk Milli takımını seçmesinin üzerinden 4 ay gibi kısa bir süre geçmesinin ardından takımdan gönderiyorsunuz. Bu belki aşırı bir komplo teorisi olarak gösterilebilir ama bana bu transferde başka bir açıklama sunabilecek kişi varsa lütfen söylesin.

Fotoğraf : http://www.sporx.com 'dan alınmıştır.

Emrah Partal / GencArsenal

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails