7 Aralık 2011 Çarşamba

Ya Ne Olacaktı: Olympiakos 3-1 Arsenal



Öncelikle maçı CCTV isimli Çin spor kanalından doğal olarak Çince izlediğimi belirterek başlayayım. Bizim kanallarda kendisini spor kanalı olarak gösterir ya utansınlar diyorum sadece. Hala spor yayıncılığında katetmemiz gereken çok yol var. Çin yerel saati ile bu maç gece 03:45'te başladı. Her ne kadar bir milyardan fazla insan yaşasa da rating sıkıntısı gütmeden yayıncılık yaptıkları kesin. Skysports ya da Al Jazeera Sports gibi kanalların tüm maçları 1-2-3-4-5-6-7-8 şeklindeki kanallarında canlı yayınladıklarını da söyleyelim. Bizim kanallara yeterince salladıktan sonra maça geçelim.

Arsenal maça maç öncesinde yazdığım tahmini on bir ile başladı ki benim yazdığım on bire yaklaşan bir tahmin görmedim herhangi bir İngiliz tabanlı Arsenal blogunda ya da spor sitesinde. Şimdi de biraz kendimi öveyim. Geçtiğimiz sezonlara oranla son maç on birine göre oldukça deneyimli bir kadro sahadaydı. Genç diyebileceğimiz Alex Oxlade-Chamberlain, Emmanuel Frimpong ve Francis Coquelin isimleri vardı. Diğer genç yetenekler ise yedek kulübesindeydi.

İlk bölümde Chamberlain'in geliştirdiği ataklarda Arshavin, Chamakh ve Frimpong ile fırsatlar bulmamıza rağmen bunları skora çeviremedik. Özellikle Arshavin'in pozisyonu herhangi bir oyuncuda olsa kesin gol ile sonuçlanırdı. Kendisine inancı olan kaldı mı bilmiyorum ama gençlerin önünü açması lazım artık. Tam iyi oynuyoruz golü atacağız derken Arshavin'in hücuma çıkarken kaybettiği top ile başlayan Olimpiakos atağı Djourou ve Squillaci ikilisinin topu kimin uzaklaştıracağına karar vermemesi sonucu topu Djebbour'un önüne gönderdiler. Djebbour da Fabianski'yi geçtikten sonra topu boş kaleye gönderdi. Hücumu yönlendirmede Benayoun'un üzerine düşen görevi yapmaması ya da başka bir deyişle alması gereken sorumluluğu nedeniyle Arsenal atakları saman alevi gibi gerçekleşip gerçek bir baskı kurulamadı. Fabianski golden sonra sakatlanarak yerini Vito Mannone'ye bırakmak zorunda kaldı. 2012 Avrupa Şampiyonası'nda forma giyebilmek için takımdan ayrılmayı, kiralanmayı göze almışken yaşadığı bu sakatlık onun için çok kötü oldu. Umarız ciddi değildir.

Olimpiakos savunma anlamında en zayıf bölgemiz olan sağ kanatımızdan pozisyonlar aradı. Djourou bu kanatta zaten zayıf halka iken kademesinde bulunan ismin Squillaci olması ve Chamberlain'in savunmaya yardıma çok az gelmesi kariyerinin en kötü maçlarından birini oynamasına neden oldu. İlk yarıda sergilediği felaket oyunu tamamen onun üzerine yükleyemeyiz. 36. dakikada oyuna sonradan giren Mannone'nin topu karşılamak için ceza sahasının dışına çıkmasından sonra kafayı vurması ile uzaklaşan topu David Fuster kaleye gönderdi. Mannone ceza sahası içerisinde olduğunu farketmeyerek topu tutmak yerine tekmelemek isteyince ıskaladı ve top boş ağlarla buluştu.

Yaşanan sakatlıklar ve duraklamalar nedeniyle 5 dakika uzatılsa da ilk yarı, Arsenal önemli bir fırsat yakalayamadı. İlk yarıda dikkati çeken unsurlarda Squillaci ve Arshavin'in kesinlikle bu takımda yerleri olmadığının kesinleştiği, Chamakh'ın da son şanslarını kullandığıydı. Arshavin'in ayağına değen topun yeniden bir Arsenal'li futbolcuya ulaştığını ben göremedim. Topların tamamını kaybetmekle geçirdi ilk yarıyı. Squillaci'nin zaten bu takıma niye geldiği konusunda kimsenin bir fikri yok. Bana kalırsa Wenger bile sorguluyordur şu anda kendini.

Olimpiakos ikinci yarıya ciddi bir baskıyla başladı. Ceza sahamızdan çıkmadılar. Bu arada maçta ikinci sakatımızı da vererek Andre Santos'u kaybettik ve yerine Ignasi Miquel girdi. Korkum Miquel'e sol bekliğin yapışıp kalması. Orjinal stoper olan bir oyuncunun bek yedeği haline dönüşmesinin örneğini bu maçta Djourou üzerinde zaten gördük. Bir oyuncumuzu daha bu şekilde kaybetmek istemiyorum. Buna rağmen Miquel işini iyi yaptı ve açtığı ortada Chamakh maç boyunca ilk kez bir topu indirmeyi başardı ve Benayoun aldığı asisti voleyle harika bir gole çevirdi. Ancak savunmada anlamsız hatalar ve uyumsuzluklar maçı Olimpiakos'a vermekte ısrar ediyordu.

2-1'den sonra tıpkı ilk yarıda olduğu gibi hücumu organize eden adam eksikliği nedeniyle gol pozisyonu üretemiyorduk. Wenger 67'de Coquelin yerine Rosicky'i alarak duruma müdahale etti. 75'te ise Rosicky, Benayoun'un pasında golle burun buruna geldi. 89. dakikada Olimpiakos'un kullandığı serbest vuruşta direkten dönen topu kale önünde Modesto ağlara gönderdi ve maçı Olimpiakos'a getiren golü attı.

Maç geneline baktığımızda gösterdiğimiz savunma performansı 8'lik Man United maçından bile daha kötüydü. Ama ne var ki Olimpiakos bir Man United olamadığı için sadece üç gol atabildiler. Arshavin'den, Squillaci'den ve Chamakh'tan bir şey olmayacağını göstermesi adına önemli bir karşılaşmaydı. Fabianski ve Santos'u sakatlığa kurban verdik şimdi onların durumunu öğrenmek için bekleyeceğiz. Maç sonrasında dolu taraftan bir bardak görmeye çalışsam da çok başarılı olamıyorum. Şimdilik birkaç oyuncunun deneyimi ve as oyuncuların dinlendirilmiş olması elde görünen tek olumlu datalar.

Olimpiakos'un bu galibiyeti ise onlara bir şey kazandırmadı. Çünkü Marsilya, Dortmund deplasmanından 2-0'dan maçı 2-3'e getirerek müthiş bir performans sergileyerek bir üst tura çıkmayı başardılar. Dortmund gibi bir takımın bu grupta sonuncu olmasını ise tamamen deneyimsizliğe bağlamak mümkün.
Arsenal böylece oynadığı son 9 sezonda grup karşılaşmalarının son maçından da galibiyet çıkaramamış oldu. Ya ne olacaktı? Gruptan lider çıkmayı garantileyip rezerv takımla çıkılan, rakibin kazanmaktan başka çaresi olmayan Şampiyonlar Ligi maçını mı kazanacaktık?

Olympiakos: Megyeri, Torosidis, Papadopoulos, Mellberg, Marcano, Maniatis, David Fuster (Abdoun 64), Modesto, Mirallas, Djebbour (Papazoglou 90+2), Holebas (Orbaiz 37). Oyuna Giremeyenler: Costanzo, Pantelic, Fetfatzidis, Potouridis.

Goller: Djebbour 16, David Fuster 36, Modesto 89.
Arsenal: Fabianski (Mannone 25), Djourou, Vermaelen, Squillaci, Andre Santos (Miquel 51), Coquelin (Rosicky 67), Frimpong, Benayoun, Oxlade-Chamberlain, Chamakh, Arshavin.
Oyuna Giremeyenler: Park, Eastmond, Ozyakup, Yennaris.
Gol: Benayoun 57.
Hakem: Alberto Undiano Mallenco (İspanya).



Emrah Partal / Genc Arsenal

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails