31 Temmuz 2010 Cumartesi

Sezon Öncesi-Konyaspor 10'-11'

Gençlerbirliği'ni değerlendirdikten sonra bir hayli düşündüm sıraya hangisini koysam diye. Yenilerden devam edeyim dedim;Konyaspor. . .

Süper Lig'e 1 sezon aradan sonra tekrardan dönen Konyaspor, kadroyu baştan kurma çabası içinde desek yeridir. Geçtiğimiz sezonu Yeşilçam Filmi tadında geçiren Konyaspor'a sezonun sonuna doğru Ziya Doğan eli deymişti. Hırvat asıllı Norveçlisi Branimir Poljac'ın kardeşi Mario ile beraber geçirdikleri trafik kazası, geçtiğimiz sezon Konyaspor'u moralmen yıkan etmenlerin başındaydi. Kaleci Recep Öztürk'ün kendi tabiriyle sabahın 6'sında evinden apar topar emniyete götürülmesi ve geçtiğimiz hafta tutuksuz yargılanma sürecine dönüşen olay da Yeşilçam Film'inin ilginç sahnelerindendi. Başkan Karapınar'ın Poljac'ın kazasından sonra da hararetle yinelediği ". . . bu takım misafir olduğu bu ligden ya 1. ya 2. ya da Play-Off oynayarak dahi de olsa Süper Lig'e çıkacak"repliği de unutulmazlar arsında yerini aldı.


Gelelim bu sezon öncesinde Konyaspor'a. Geçtiğimiz sezondan vu sezona fazla isim kalmadı. Gönderilenlerin yetersiz olduklarını buradan değerlendirmiştim. Ufukhan, Görkem, Erdal, Eser ve son Play-Off maçındaki oyunuyla Ramazan Süper Lig kadrosunda kalmaya hak kazandı , diyebiliriz.

Ziya Doğan'ın devam etmesi gerçekten önemli bir olaydı, sezon sonunda oluşturduğu sinerjinin devamı bu sezona başlangıç açısından önemli olacaktır. Bonservisi elinde olan birçok oyuncu da bu sebeple Konyaspor'a geldi. Taraftarın yadırgadığı bir olaya da değinmek istiyorum. Diyarbakırspor'da forma giymiş oyuncular. 3-5 sezon önce yaşanmış talihsiz olaylar bu kulübe karşı bir antipati oluşturuyor olabilir ancak gelen oyuncuların hepsi Diyarbakırspor da doğu görevi yapan devlet memuru gibilerdi. Zaten maaşlarını alamayınca grev yapıp, iş bıraktılar. Yani uzatılacak ve fazla deyinilecek bir durum yok.

Konyaspor'un kaleci seçenekleri gerçekten bir çok kulübün sahip olmak isteyeceği nitelikte. Avustralyalı Danny Vukuvic, parlak dönemini Gençlerbirliği'nde geçirdikten sonra bayağıdır duraksayan Gökhan Tokgöz ve bir diğer Gençlerbirliği menşeili Ercüment Kafkasyalı. Danny Vukovic'in hırçın bir geçmişi var. Milli takım kadrosuna aday olduktan sonra yaptığı sorumsuz davranış O'nu formadan uzun bir süre uzak tutmuş. Önceden değindiğim o yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Gökhan ise Ziya Doğan transferi diyebiliriz, geçen sezonun sıkıntılı takımı Diyarbakırspor'da geçen sezon Espinoza ile Metin Aktaş dönemi arasında bir aralar forma giydi diyebiliriz. Ercüment ise bana göre güvenilmesi gereken bir kaleci geçen sezon Hacettepe'de uzun süre forma giydi. 3 kaleci de belli, seviyede kaleciler. Ziya Doğan'ın yabancı tutkunu olmadığını, görevi hakedene teslimini gözetirsek ilk alternatif Danny'nin ardından Gökhan da 1 numaraya aday. Ercüment'in de zaman zaman forma giyeceğini düşünüyorum. Son olarak Danny Vukovic'in Rugby tutkusu antrenmanlara yansıyor ancak TSL'ye yansımaması yararına.

Gelelim defans rotasyonlarına, geçtiğimiz sezon stoper olarak genç Görkem ve yanında tecrübeli Volkan Koçaloğlu vardı. Bu sezon bu bölgeye 2 yabancı transferi yapıldı. Biri, 11 sezon aralıksız Belçika'da Charleroi Sporting forması giyen Burkina Faso milli Takım kaptanı Mahamoudou Kéré. Kéré her sezon 25 maçın üstünde oynamış Burkina Faso doğumlu futbola Brezilya'da Santos'ta başlamış hayli ilginç yapıda bir oyuncu. Fizik olarak Sivaslı Diallo'yu andırsa da ondan hayli güçlü ve topu iyi kullanan bir oyuncu. Diğer transfer ise mevki-köken uyumu açısında başarılı olarak düşündüğüm bir isim Danimarkalı Jonas Troest. Demeçlerinde Högh'ü örnek aldığını belirtiyor, o kıvamda da bir oyuncu.

Bu bölgenin rotasyonu da kalabalık, formayı hak edebilecek olduğunu düşündüğüm Görkem, Ufukhan, Burak, Erdinç, Bassem Abbas gibi birçok mevkiide oynayabilen jokerler de var. Görken gelişimi dikkat edilerek izlenmesi gereken bir oyuncu bunun için Ziya Hoca'nın değer vermesi gerekiyor. Ufukhan ise sağ bek ve defansif ortasaha oyununu da oynayabilen bir joker. Ziya Hoca'nın kapnması gerektiği maçlarda 5'li defans bloğu kurduğunu gözetirsek Ufukhan bu 5'linin önündeki 6. defans bile olabilir.

Sağ bekte iste pek alternatif yok. Hazırlık maçlarında Galatasaray menşeili, Anadolu seyyahı Emrah Eren'i kullandi Ziya Doğan. Hakan Aslantaş da bu bölge için iyi bir transfer. Alternatif olarak Basel'de ve Ümit Milli Takımda da bu yörede oynamış Konyaspor'un en pahalı trasnferi Serkan Şahin var. Bu isme de dikkat(!) diyebiliriz. Ufukhan, Adnan Güngör ve Erdinç de zaman zaman burada oynayabilir.

Sol bekte geçtiğimiz sezon büyük işler yapan Kaué artık yok. Polonya'ya transfer oldu. Ziya Doğan'ın sezon ortasında D. Bakır'dan Irak'a dönüş yapan Bassem Abbas'ı Konya'ya daveti de geri çevrilmedi. bu mevkii de Bassem ve Ramazan Kahya ikilisi var. Hakan da oynayabilir. Dediğim gibi Ziya Doğan taktiğini maç maç belirlediği için bu mevki 3lü 4lü 5li defans kurgusuna göre adamını değiştirir. Mehmet Sedef ismi de bu bölge için gerçekleşme ihtimali yüksek bir transfer.

Defansif ortasaha olarak hazırlık maçlarında stoper orijinli Burak Karaduman kullanıldı top becerisi zayıf olan Burak biraz sırıttı ama adam adama markaj yeteneği biraz gelişmiş gibi. Basel'li Serkan'da daha çok burada oynayacak galiba. Bu bölgede de oldukça alternatif var. Adnan Güngör, Veli Acar ve transferi bitmesi beklenen Emre Toraman 'da kullanlacaktır. Önlerinde ise güçlü bir fiziğe sahip Johnnier Montaño var. Organizasyonu bu siyahi Kolombiyalı yapacak gibi sol ayağı daha kuvvetli.

Kanatlarda ise eksiklikler göze çarpıyor. Sağda Veli, Adnan, Uğur var. Slavia Prag'ın sağ açığı Peter Grajciar taransferi de bitmiş durumda. Büyük ihtimal sezon içinde görev buna düşer. Öğrendiğim kadarıyla devamlılığı olan bir oyuncu , skorer kimliği de var.

Sol tarafta Çek Ümit Milli Borek Dockal ilk aday, bu bölgede Ramazan, Erdal, Montaño gibi isimler de düşünülebilir. Ama Dockal kapasitesi olan ve ilerleme katedebilecek düzeyde.

İleri uçta skorer kimliğe sahip bir oyuncu yok maalesef. İstikrarsız Eser, Erdal gibi isimler var. Mevlüt Erdinç fizikli Wehen'den gelen gurbetçi Aykut da formaya göz kırpan oyun sergiliyor. Bir dönem Denizilispor'da da oynamış olan Slovak İvan Lietava da Konyaspor'un son transferi olacak.

Açıkcası Konyaspor'da bir çok arı var ancak bu arılardan 1 petek dahi bal çıkar mı, üzerinde konuşulmasının faydasız olduğu ancak sonucu zamanın göstereceği aşikar. Ziya Doğan'dan maç özelinde değişen taktiksel anlayışlar bekliyorum. Bu yüzden büyüklere sürpriz niteliğinde oyunlar çıkabilir karşımıza.

Ziya Doğan olsam farklı 11 şeçeneklerim şöyle olurdu;



Takımın en büyük artısı Ziya Doğan'ın devamı. Yeni transferlerin adaptasyonu olumlu yönde ilerliyor. İvan Lietava, Grajciar, Dockal gibi Doğu Avrupa kökenki oyuncular ise kapalı kutu, savaşan bir kimlik için illa bu yörelere mi yönelmek gerekiyor bilemiyorum. Başkan Bahattin Karapınar'ında belirttiği üzere ilk hedef kalmak. . .

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu yazının sahibi kim.

ortabek dedi ki...

Yazı Ortabek Blog'a ait.

Related Posts with Thumbnails